Start

Styrelseinfo

Organisation

Verksamhetsplan

Studiecirklar

Resor

Bli medlem

Gästbok

SPRF:kören

Café 20

Närradion

Protokoll

Försäkring

Historik

Bilder

Stadgar

Länkmagasin

 

 

 

 

 

vaderVädret  i Boden

Nu är vi: 1263  

medlemmar

i Boden! 

walk

Promenera Mera!

Samlimg

Kvarnängen

måndagar kl.10.00

 


        


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       


Datatipset

Var försiktig vid handel på internet och undvik förskottsbetalningar. Lämna inte ut kontonummer eller kreditkortsnummer, särskilt inte via telefon eller internet.

Svara aldrig på e-post där du inte känner igen avsändaren. Om du inte har köpt någon lott eller deltagit i någon tävling är det inte heller sannolikt att du har vunnit.

Var även försiktig med att ingå avtal (göra affärer) per telefon. Be i stället om att få ett skriftligt erbjudande först och var extra vaksam om försäljaren stressar dig att ingå ett avtal.

Tänk på att om en vara eller tjänst verkar för bra för att vara sann, bör du vara extra vaksam!

En säkrare dator

Du kan minska risken att drabbas av databedrägerier genom att vara misstänksam mot avsändare du inte känner igen. Dubbelkontrollera vem som är avsändare innan du svarar och lämnar ut information.

Använd automatisk uppdatering i datorns operativsystem för att alltid ha senaste programmen installerade. Då undviker du identifierade säkerhetshål i gamla program.

Använd antivirusprogram och brandvägg och se till att de senaste uppdateringarna är installerade.

Om du har utsatts för bedrägeri:

Tänk på att anmäla brottet så snart som möjligt. Loggar och annan it-relaterad information kan vara svår för polisen att få tag i om det gått för lång tid.

Spara all information på din dator, mobiltelefon eller annan plattform som kan användas som bevismaterial, även om du skrivit ut informationen på papper.

Källa: Polisen

Skydda dig mot bedrägerier (Källa Skandia)

Varning! Försök till phishing

Många har hört av sig till oss och undrar om det är vi som har skickat ut ett mejl från losenord@skandia.se där vi begär bl.a. kortuppgifter. Det är inte vi, utan det är ett nytt försök att få tag i dina kortuppgifter.

Klickar man på länken i mejlet kommer man till en sida där man ombeds att fyllla i sina kortuppgifter. Vi vill uppmana dig att inte fylla i några uppgifter där. Om du redan gjort det så ber vi dig kontakta kundservice på 0771 55 55 00 så hjälper vi dig vidare.

Vi ber aldrig om känsliga uppgifter via mejl

Lämna aldrig ut personliga uppgifter som kontonummer, kortnummer, lösenord och koder till en okänd person via telefon, e-post eller internet. Vi på Skandia skulle aldrig be dig att lämna ut lösenord som du använder för att komma in till bankens elektroniska tjänster.

Så kollar du om webbadressen är äkta

När du är uppkopplad mot en internetbank så ska webbadressen börja med https och det ska finnas ett litet hänglås längst ner på sidan.

Vill du försäkra dig om att ett e-postmeddelande är äkta så kontakta avsändaren på telefon. Använd inte telefon-numret som står på meddelandet, utan använd det telefonnummer som du känner till eller hämtar på annat sätt, exempelvis i en katalog.

Hur ska jag agera?

Får du e-post som verkar suspekt - öppna det inte! Släng det direkt i papperskorgen så undviker du att så kallade trojaner som kan läsa av det du gör på din dator.

Om du tror att konto- eller kortinformation har kommit i orätta händer - kontakta oss omedelbart!